Soczewica prowadzi do znacznych spadków poziomu glukozy we krwi
14 czerwca 2018, 11:05Zastępując połowę porcji ziemniaków czy ryżu soczewicą, można obniżyć poziom glukozy we krwi nawet o ponad 20%.
Śmiercionośny grzyb zaraża zagrożone gatunki w Indiach
13 czerwca 2018, 12:42Śmiertelnie niebezpieczny grzyb, który doprowadził do zagłady całych gatunków w Ameryce Południowej, pojawił się u krytycznie zagrożonych płazów w Indiach.
Zagrożony żółw padł przez morskie odpady
12 czerwca 2018, 09:25Czwartego czerwca na plażę w prowincji Chanthaburi w środkowej Tajlandii morze wyrzuciło żółwia zielonego, w którego żołądku znajdowała się masa plastikowych odpadów. Mimo wysiłków weterynarzy, reprezentujący zagrożony gatunek gad zmarł 2 dni później.
Dzieci spożywają więcej cukru, niż zalecane maksimum dla dorosłych
11 czerwca 2018, 11:30Amerykańskie dzieci w bardzo młodym wieku zaczynają spożywać cukier dodawany do żywności. Najnowsze badania ujawniły, że wiele dzieci w wieku 12-36 miesięcy spożywa więcej cukru niż maksymalna dzienna dawka zalecana dla dorosłych.
Niedokładności w datowaniu radiowęglowym. Konieczna zmiana w chronologii biblijnej?
6 czerwca 2018, 07:57Datowanie radiowęglowe to niezwykle ważne narzędzie w archeologii. Jednak najnowsze badania pokazują, że ogólnie zaakceptowane standardy datowania radiowęglowego mogą dawać niedokładne dane, co stawia pod znakiem zapytania naszą wiedzę historyczną.
Opisano 6 typów wstrętu
4 czerwca 2018, 11:54Naukowcy ujawnili 6 typów obrzydzenia, które chronią nas przed chorobami.
To nie jastrząb, ale dziecko z bezmózgowiem
4 czerwca 2018, 10:25Przez lata sądzono, że drobna egipska mumia z Maidstone Museum w Wielkiej Brytanii to jastrząb. Badania mikrotomograficzne wykazały jednak, że to dziecko, które urodziło się martwe. U chłopca stwierdzono liczne wady wrodzone, w tym malformację czaszki i kręgów.
Ustalili, w jaki sposób gałka muszkatołowa chroni przed uszkodzeniem wątroby
28 maja 2018, 10:41Gałka muszkatołowa wspomaga wątrobę.
Rzadko dziękujemy rodzinie i najbliższym
24 maja 2018, 13:11Bardzo rzadko dziękujemy osobom, z którymi jesteśmy najbliżej związani. Tak wynika z badań międzynarodowego zespołu naukowego, których wyniki opublikowano w Royal Society Open Science.
Podczas grilla skóra wchłania więcej wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych niż płuca
24 maja 2018, 12:10Skóra jest ważniejszym szlakiem wychwytu rakotwórczych związków powstających podczas grillowania niż oddychanie i płuca. Autorzy artykułu z pisma Environmental Science & Technology zauważyli też, że ubranie nie chroni tak dobrze, jak mogłoby się wydawać.